Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 15.3.2021

Terveiset Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksesta! Miten olikaan niin innostava ja silti asiapitoinen kokous.

Onpa mahtavaa, että vihdoinkin nytkähti eteenpäin Tikkurilan vanhustenkeskus –hanke! ARA -kohde. Nykyisen Simonkodin yhteyteen rakennetaan ensi vaiheessa 144 asuntoa.

”Erillisiä palvelutaloja ei enää rakenneta, vaan vanhustenkeskuksiin rakennetaan eritasoista tuettua asumista: palvelutaloasumista sekä tehostettua palveluasumista muistisairaille, jotta asukkaiden ei tarvitse toimintakyvyn heiketessä muuttaa toiseen yksikköön. Vanhustenkeskus tarjoaa palveluja keskuksessa asuville ja lähialueen ikääntyneelle väestölle sekä mahdollisuuksia kuntalaisten omaehtoiseen vanhustentyöhön.”Hanke on ollut pitkään jumissa kaavoituksessa ja tämä oli siinä mielessä työvoitto. Päätimme siis hyväksyä esityksen ja tästä päätös lähtee kohti teknisen lautakunnan päätöksentekoa.Selostuksissa aiheina vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2020 laadunvalvontaraportti, vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstötilanne sekä veto- ja pitovoiman parantaminen, terveysasemapalvelujen saatavuus ja kehittämistoimenpiteet sekä COVID-19 tartuntojen jäljitystoiminnan tilannekatsaus.

– Laadunvalvonta on ollut tiivistä ja kattavaa. Pidän tätä todella tärkeänä.

– Vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstötilanteeseen on suunniteltu lukuisia toimenpiteitä, keinovalikoiman tulee olla laaja. Kävimme myös läpi sitä mitä henkilöstömitoituksen nosto 0,7:n tarkoittaa Vantaalla. Tarvitaan 600 hoitajaa lisää, kustannus 30 miljoonaa vuodessa. Mistä hoitajia? Koko maassa on pula hoitajista jo nyt. Hoiva-avustaja -vakansseja perustetaan nyt jo ennakkoon. Jatkossa 0,7, mitoituksesta hoiva-avustajia voi olla 0,5 ylittävä määrä. Me tarvitsemme Vantaalla myös 50-60 uutta vanhusten asumispalvelupaikkaa vuodessa, kustannus 2,3-3,2 milj lisää nyt ja kun uusi mitoitus se on 3,2-4,5. Lisää oppisopimuspaikkoja, vakansseja jo nyt hoiva-avustajille, oppilaitosyhteistyötä ehdotin taas, samoin kuin tuota hoiva-avustaja asian voimakasta eteenpäinviemistä. Itse myös näistä aiheista puhunut aiemmin myös liittyen työhöni lähihoitajakoulutuksessa. Onhan sitä ideoita. Sitä kun ala on tuttu ja toiminut pöydän eri puolilla, on näkemyksiä. Ja toisaalta, tieto lisää tuskaa..

– Terveysasemien tilanteesta kävimme läpi mm. puhelinpalvelujen saatavuuden. Puhelinyhteyden jonotusajan ka. on 7min, Tämä aihe herätti paljon keskustelua.takaisinsoittojen odotusaika ka. 2h2min. Huikea parannus viime vuotiseen!

– Tartunnanjäljityksen tilanne on lohdullinen. Prosesseja on hiottu ja työ kantaa hedelmää.

Paljon siis positiivisia asioita ja parannuksia palveluihin. Hienoa Vantaan soster!