Kuka olen?

Maarit Raja-Aho, toisen kauden Vantaan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Minulla on 25 vuoden kokemus sosiaali- ja terveysalalta, sen eri toimintaympäristöistä. Työskentelen tällä hetkellä ammatillisena opettajana lähihoitajakoulutuksessa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Opetan hoitotyötä, kasvatusaineita sekä yhteiskunnallisia aiheita. Terveysalan ensimmäinen työkokemukseni terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen olivat sijaisuudet sairaanhoitajana, perushoitajana ja lastenhoitajana Helsingin Työvoimapalvelusssa (nyk. Seure). Vakituisen työn sain melko pian terveydenhoitajaksi valmistumisen jälkeen ja toimin muutamia vuosia terveydenhoitajana työterveyshuollossa. Sen jälkeen veri veti myynnin maailmaan ja tieni vei myyntisihteerin tehtäviin ensin terveysalan diagnostiikkayritykseen, siitä myynti- ja markkinointitehtäviin Valiolle ja yrityskaupan kautta Nutricialle. Asiakkaina olivat terveysalan ammattilaiset; lastenlääkärit, neuvolaterveydenhoitajat ja apteekit. Myöhemmin siirryin myyntitehtäviin suunhoitotuotteiden pariin, asiakkaina hammaslääkärit ja suuhygienistit. Myyntitehtävissä sain kiertää koko Suomea tiiviisti. Loin kontekteja ja solmin asiakkuuksia perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon ja apteekkeihin. Tutuiksi tulivat lasten osastot, lasten poliklinikat, maitokeittiöt, ravitsemusterapeutit, lastenlääkärit, lasten allergologit, neuvolaterveydenhoitajat, hammaslääkärit, suuhygienistit, hammashoitajat, apteekkarit. Nautin täysillä tavoitteellisesta myyntityöstä ja itsenäisestä työnkuvasta. Mahtavia muistoja ja upeita kokemuksia!

Tavoitteellisuus ja uuden oppiminen keskiössä

Noina vuosina opiskelin työn ohessa ensin Markkinointi-instituutissa myynnin ja mainosalan ammattitutkinnot. Halusin jatkaa opiskelua ja hakeuduin Jyväskylän yliopistoon, jossa suoritin terveystieteiden maisterin opinnot pääaineena gerongologia ja kansanterveystiede. Sen jälkeen vuorosssa oli opettajan pedagogiset opinnnot sekä opetushallinnon tutkinto, joka antaa rehtorin pätevyyden. Helsingin yliopistossa opiskelin viestintää ja minulla on siitä aineenopetusoikeus ja haaveena täydentää opintoja valtiotieteiden maisterin papereihin saakka. Työn ohessa palvelutalon esimiehenä sain opiskella lähiesimiehen ammattitutkinnon.

Olen aina nauttinut siitä että voin olla monessa mukana. Olen useimmiten joko työskennellyt opiskelujen ohessa tai opiskellut töiden ohessa. Ja nyt, viimeiset neljä vuotta toiminut luottamustehtävissä päivätyön ohessa. Sopii minulle!

Etsin koko ajan uusia oivalluksia ja haluan aina oppia uutta.

Maisteriksi valmistumisen jälkeen työskentelin vuoden verran sairaanhoitajana kotihoidossa Vantaan kaupungilla, jotta saisin käyännön kokemusta vanhustyöstä. Olihan pääaineeni gerontologia ja tuolloin koin parhaaksi kääriä hihat ja aloittaa käytännön työstä, jotta voisin lähteä pyrkimään organisaatiossa eteenpäin yhä vastuullisempiin tehtäviin. Toimin tuona aikana osan vuotta Metropolian AMK:ssa opettaen geronomiopiskelijoita. Pian minua pyydettiin esimiestehtäviin palvelutaloissa ja kotihoidossa. Kiinnostus politiikkaan hakeutumisesta syntyi tuossa vaiheessa. Usein meille esimiehille tuli tiedoksi sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksiä koskien vanhuspalveluja. Tehtävämme oli jalkauttaa uusia käytäntöjä ja aloin miettimään, että haluaisin itsekin olla mukana kehittämässä toimintaa. Koin, että minulla olisi annettavaa poliittiseen päätöksentekoon ja niin lähdin ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleihin. Tavoite oli päästä tuonne lautakuntaan. Tulin valituksi valtuustoon huikealla äänimäärällä ja loppujen lopuksi sain haluamani paikan lautakunnastakin. Näin usein käy. Kun uskaltaa toivoa, niin haaveet toteutuu!

Varo mitä toivot, sillä se saattaa toteutua.

Työurani aloitin jo 13-vuotiaana kesätöissä puutarhatyöntekijänä. Myöhemmin kokeilin monenlaisia töitä, 15-vuotiaana Suonenjoella mansikanpoimintaa, erilaisia myyjän tehtäviä kaupan kassasta Aku Ankan tilausmyyjään, uinninvalvojan ja vauvauinninohjaajan tehtäviä. Työskentelin myös Yhdysvalloissa Kentucky Fried Chicken -ravintolassa kolmen kuukauden ajan opiskeluaikoina. Kaikki arvokkaita kokemuksia!

Pitkä kokemukseni myynnin ja markkinoinnin tehtävissä on opettanut paljon asiakaspalvelusta ja asiakaslähtöisyydestä. Huomaankin aina ja joka tehtävässä miettiväni asioita ja päätöksiä vahvasti asiakkaan näkökulmasta. Muistan hyvin, kun aiempi sote-uudistus teki tuloaan. Toimin silloin esimiehenä palvelutalossa ja tuon uudistuksen yksi tärkeä painopiste oli valinnanvapaus. Sen myötä alkoivat tehokkaat koulutukset ensin meille esimiehille. Aiheena asiakaslähtöisyys. Se tuotiin meille uutena asiana ja ajattelumallina joka meidän täytyisi pikapikaa omaksua. Ihmettelin asiaa kovasti, olinhan oppinut ajattalemaan asiakaslähtöisesti jo myyntitehtävissäni monia vuosia aiemmin ja käynyt lääkealan tiiviit koulutukset aiheesta moneen kertaan. No, oli hyvä että sotealalla lähdettiin tätä ajatusta juurruttamaan tuolloin, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Asun Länsi-Vantaalla Hämeenkylässä, jossa olen viihtynyt jo lähes 16 vuotta. Luonnonläheiset maisemat hyvine ulkoilumahdollisuuksineen sopivat paremmin kuin hyvin tälle maalaistytölle. Olen kotoisin Pohjanmaalta Ylihärmästä, puukkojunkkarikunnasta, jossa yrittäjyys ja ahkeruus ovat vahvoja arvoja. Olenkin saanut sieltä mukaani roppakaupalla maalaisjärkeä ja yrittäjämäistä asennetta. Pohjalainen identiteettini on vahva ja minulla on tiiviit siteet synnyinseudulleni. Käyn siellä lähes kuukausittain äitini luona, auttelemassa häntä ja tapaamassa lukuisaa joukkoa rakkaita ystäviäni ja sukulaisiani.

Lapsesta saakka olen ollut hyvin liikunnallinen ja harrastanut lähes kaikkea mitä tuo pieni kotipaikkakuntani tarjosi. Tutuksi tulivat partiotoiminta, pesäpallon ja lentopallon peluu joukkueessa, lapsikuoroharastus ja 4H-kerho. Heppatyttö olen ollut 10-vuotiaasta saakka ja se oli se kaikkein rakkain harrastus minulle aina teini-ikään saakka.

Nykyisin liikunta on osa jokapäiväistä elämääni. Tärkeimmät lajit ovat lenkkeily, ratsastus, pyöräily, hiihto, saliharjoittelu ja tennis.

Haluan jatkossakin olla mukana kehittämässä toimivaa ja turvallista kaupunkia vantaalaisille, perustaen päätökset tietoon, osaamiseen ja kokemukseeni!