Talousarviopuhe aluevaltuuston kokouksessa 20.12.22

Julkaistu:

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat aluevaltuutetut ja muut kuulijat

Olemme historiallisen muutoksen ääressä ja tänään täällä hyväksymässä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäistä talousarviota.

Aluehallituksen talousarvioprosessi eteni sujuvasti, kiitos neuvottelujen vetämisestä kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kairalle ja kiitos kaikille osallistuneille ja erityiskiitos myös virkahenkilöstölle. Neuvottelut kestivät 15 tuntia ja sujuivat hyvässä hengessä, huumoria unohtamatta. Jatkoimme talousarvion työstöä vielä seuraavana päivänä aluehallituksen kokouksessa.

Olen tyytyväinen talousarvioesitykseen. Vaikka talous oli jo lähtökohtaisesti voimakkaasti alijäämäinen, neuvottelujen seurauksena emme kuitenkaan kasvattaneet sitä kohtuuttomasti. Jatkossa onkin tärkeää pitää hyvä huoli taloudesta ja järjestämisen palvelut ja tuki -yksikkö on myös sen suhteen valmiina työhön. Sen avulla arvioidaan oman että ostettavan palvelutuotannon ohjausta, valvontaa ja kustannusvaikuttavuutta. Myös laadun mittareiden kehittäminen kuuluu järjestämisen tuen tehtäviin. Omaa ja ostettavaa toimintaa pitää pystyä arvioimaan samoilla kriteereillä.

 Olen iloinen monista hyvistä eri puolueiden esityksistä ja kaikkien panostuksesta ottaa huomioon eri asukkaiden palveluntarpeet monipuolisesti tulevalla hyvinvointialueella.

Kaiken kaikkiaan tämän mittaluokan muutokseen vuosi on ehdottomasti liian lyhyt valmistautumisaika. Aluevaalien jälkeinen aika on mennyt kuin siivillä ja varsinkin syksy on ollut tiivis, aikataulut ovat olleet paikoin todella haastavat. Johtajien rekrytoinnit, strategiaprosessi ja talousarvioprosessi kaiken muun valmistelun ohessa. Mutta hienosti selvittiin!

Toisaalta kiire on pakottanut priorisoimaan ja ajattelemaan asioita ydintehtävistä käsin. Olennaiseen keskittyminen voi selkeyttää ajattelua.

Tästä jatkamme kohti yhteistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta. On hyvä muistuttaa ja rauhoittaa  itseämme kaiken keskellä sillä tosiasialla, että kaikki ei suinkaan ole valmista 1.1.2023, tuolloin vasta aloitetaan. On hyväksyttävä että ensi vuosi on liikkeellelähtövuosi ja sen jälkeen voidaan ajatella alkavan kehittämisen ja parantamisen aika toden teolla. Nyt meillä on runko ja rakenteet, kivijalka rakennettuna, josta käsin lähdemme yhdessä toteuttamaan hyvinvointialueuudistusta ihan käytännössä. Kaikki oleellinen on saatu tehtyä ajallaan ja tämä on yhteistä opettelua vielä pitkän aikaa. On siis pistettävä asiat mittasuhteisiin ja hyväksyttävä että tästä alkaa uusi aikakausi ja hetkessä ei valmista tule. Miten tämä järjestelmä ajan kanssa toimii, sen aika näyttää.

Hyvinvointialueuudistus on kuin meidän hallintosääntö. On lähdetty maaliskuussa liikkeelle ensimmäisestä versiosta ja se tulee aika ajoin valtuustoon täydennettäväksi. Samalla periaatteella hyvinvointialueuudistus etenee, kun huomataan korjattavaa tai jopa valuvikoja, niitä aivan yksinkertaisesti lähdetään muuttamaan ja parantamaan asioita.

Sillä niinhän se on, hyvinvointialueuudistus toteutetaan hyvinvointialueilla. Vaikka rahoitus ja reunaehdot sanelee valtio, olemme itsehallinnollinen alue. Tätä seikkaa eri ministeriöiden edustajat ovat toistaneet ja korostaneet yhteisissä aluehallitusten puheenjohtajien verkoston kokouksissa.

Alueitten haasteet ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Meidän haasteemme ovat nopea väestönkasvu ja palvelujen tarpeen kasvu. Tiedämme, että näitä indeksejä ei ole otettu rahoitusmallissa huomioon Uudenmaan osalta. Paljon on korjattavaa mallissa muutoinkin ja korjaussarjaa suunnitellaan jo kovaa vauhtia.

Viime viikkojen kuluessa olemme saaneet kuulla huolestuttavia uutisia HUS:in päivystysten jonoista. Kyse on siitä, että viipymät päivystyksissä ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi ja koko hoitoketju on sen myötä ennennäkemättömissä haasteissa. Tilanne on erittäin kriittinen ja potilasturvallisuus vaarassa.

Juurisyy on hoitajapulassa, jatkohoitopaikkoja ei ole osoittaa päivystyksen jatkohoitopaikaksi. HUS:in 2800 :sta sairaansijasta noin 400 on tyhjillään hoitajapulan vuoksi. Vantaalla vanhusten hoivapaikkoja on täyttämättä noin 50 ja uutta yksikköä ei voi ole voitu avata niinikään hoitajapulan vuoksi. Sama tilanne toistuu ympäri Uuttamaata. Mitä tulee hoitoketjuihin, HUS:n järjestämissopimus on yhteinen dokumentti missä määrittelemme yhteisen työn erikoissairaanhoidon kanssa jatkossa ja suunnittelemme hoitoketjut tarkoituksenmukaisiksi.

Kuitenkin, hoitajapulan ratkaisu on kaiken a ja o. Meidän on saatava lisää hoitajia. Hoitajapula on globaali ilmiö ja tähän tarvitaan nyt paljon erilaisia ratkaisuja ja uudenlaista ajattelua, jotta se saadaan ratkaistua. Koko soteala tarvitsee nyt isoja toimia ja paljon viisaita päätöksiä ja hyvin paljon työtä. Työhyvinvoinnin ja alan veto- ja pitovoiman eteen on tehtävä kaikkensa, meidänkin täällä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Arvoisa puheenjohtaja, lopuksi haluan kiittää lämpimästä kaikkia päättäjiä ja virkahenkilöstöä tämän vuoden työstä. Olemme tehneet upeaa työtä!

Kiitos puheenjohtaja!

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten