HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

Julkaistu:

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus).

Käsittelimme tänään vain HUS talousarviota, toisin sanoen säästöohjelmaa joka sai paljon kritiikkiä jo mediassakin. Leikkaukset olisivat kohdentuneet mm. päivystyksiin Malmi, Porvoo, Lohja. Virkamiesvalmistelu oli tehty yksipuolisesti, vailla vaikutusarviointeja mm. siitä miten muut päivystykset ruuhkautuvat tai vaativat lisäinvestointeja pelkästään jo tilojenkin puolesta. Kustannusten siirto ei ole säästöä.

Tämähän on ns. nollasummapeliä, kustannukset pitää jakaa saman potin kesken. Perussopimuksen mukaan HUSsilla ei ole lainanottovaltuutta.

Ensi vuodelta puuttuu siis noin 95M€. Kustannusten ja palkkojen nousu, hoidontarpeen kasvu aiheuttavat vieläkin suuremman kustannuspaineen. Hoitovelkaakin on koronan jälkeen. Säästölista palautettiin valmisteluun hallituksen vahvalla viestillä, että valmistelua jatketaan asap hyvinvointialueiden ja HUS:in kesken, tarkastelulla että päästäisiin pienempään sopeuttamistarpeeseen.

Talousarviota käsitellään ylimääräisessä kokouksessa 17.10. Se hyväksytään 14.11. hallituksessa ja etenee yhtymäkokoukseen päätettäväksi 14.12.

Tiivis vuosi tiivistyy loppua kohti. Tavoitteena on turvallinen siirtymä alueelle. Aikataulu on ollut hurja, näin isoa muutosta ei ole järkevää tehdä tällä aikataululla joten priorisointi on tärkeää. Uudistus sisältää paljon valuvikoja, se käy ilmi joka viikko. Uusimaa on häviäjä ja lähdetään takamatkalta, rahoituksessa on lähtökohtaisesti vajetta ja Vantaa-Keravalla alijäämä 50 miljoonaa ja Länsi-Uudellamaalla 100 milj.

Korjaussarjaa odotellaan!

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten

25.4.2022

Kiitospuheeni aluevaltuuston kokouksessa 8.3.22, aluehallituksen pj:ksi valinnan jälkeen

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkahenkilöt sekä muut kuulijat Kiitän lämpimästi luottamuksesta, koko hallituksen puheenjohtajiston puolesta. On upeaa saada olla mukana tässä