Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Julkaistu:

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa

Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten täyttämiset aina jonkin verran kolahtaa ja pistää miettimään, mutta täytyy nyt tunnustaa ettei aiemmin näin paljon. Nyt kun varsinainen päivä on eletty niin onneksi ei tarvitse enää sitä pohtia.

Olen usein törmännyt ikäkeskusteluihin, joissa pyöritään sen ympärillä miten ”tässä iässä” peli on menetetty, puhutaan kenties siitä että pikku vaivat ja muut tavallisetkin arjen murheet ovatkin yhtäkkiä riippuvaisia ”tästä iästä”. Tällainen pohdinta saattaa alkaa jopa neljänkympin ikäisenä ja minusta on ikävää miten monella saattaa mennä suotta hyviä vuosia tällaiseen oman ikänsä harmitteluun.

Faktat on toki hyvä tunnistaa ja hyvä välillä syvällisiä ajatella. Jokainen ikä on kantajalleen juuri se oikea ja ainutlaatuinen aika, joka ei koskaan palaa. Ennen kaikkea se, minkä ikäiseksi itsensä tuntee on merkityksellistä.

Omaa suhtautumistani ikään muokkaa osaltani seikat, että itse olen nuorena menettänyt isäni vakavan sairauden seurauksena hänen ollessa vain 36-vuotias ja toisaalta se, että rakas mummani täyttää kohta 101 vuotta ja hän on vieläkin täysin skarppi ja hyvävointinen.

Näistä läheisistäni tulee näihin ikäkeskusteluihin aina väistämättä mieleeni muutama näkökulma.

Ensinnäkin se, miten jokainen päivä on lahja ja että ainoa tapa saada elää on ikääntyä. Siis me kaikki vanhenemme, joka päivä, jos hyvin käy!

Toinen on se, että jos saisin elää niin pitkään kuin mummani, en olisi vielä puolessa välissäkään. Tähän liittyen myös hassu ajatus, että jos alkaisin 100 vuotiaalle mummalleni surkuttelemaan, että voi voi kun olen vanha ja että sekös minua harmittaa, niin mietin miten absurdi tilanne se ylipäänsä olisi. Niin ja tähän voisin mainita vielä hänen osuva sanonta aina synttärinä joka kuuluu ”tallella eletty elämä”. Kuvastaa hyvin upeaa hänen upeaa asennettaan elämään ja on ehkä yksi pitkän iän salaisuuksista.

Tietysti suhtautumiseeni Ikäasiaan vaikuttaa myös oma koulutustausta. Pääaineena yliopistossa oli gerontologia ja sieltä muutama näkökulma reppuun mukaan on tullut.

Kiitos vielä kerran muistamisesta, on upeaa saada viettää tätä juhlavuotta kanssanne. Valtavan hienoa on myös se, kun saamme pitkän etäajan jälkeen kokoustaa yhdessä täällä kaupungintalolla, se on erittäin merkityksellistä.

Kiitos!

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni aluevaltuuston kokouksessa 8.3.22, aluehallituksen pj:ksi valinnan jälkeen

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkahenkilöt sekä muut kuulijat Kiitän lämpimästi luottamuksesta, koko hallituksen puheenjohtajiston puolesta. On upeaa saada olla mukana tässä