Aika on katoavaista

Julkaistu:

Ihmisten pitäisi herätä aiemmin siihen että aika on katoavaista. Yhtäkkiä vuodet vierivät ja läheinen on hoivakodissa. Siinä vaiheessa jos iskee katumus siitä ettei ole ollut läsnä läheiselleen, on edessä tosi kova paikka. Se miten henkilö tällaisessa tilanteessa reagoi on yksilöllistä. Jotkut purkavat pahan olon hoitajiin ja vaatimukset ovat pilvissä. Tämä on täysin ymmärrettävää ja inhimillistä.

Tämän ilmiön voidaan nähdä olevan yksi seikka joka kuormittaa hoitajia. Joskus liikaa, olen itse näitä tilanteita selvitellyt. On hoitajan ammattitaitoa kohdata ja tukea elämänkaareen kuuluvissa suruissa mutta joskus hoitaja joutuu kohtuuttomiin, jopa uhkaaviin tilanteisiin. Hoitajan työ vanhustenhoidossa on yksi raskaimmista hoitotyön muodoista ja yhtenä ratkaisuna työn kuormittavuuden hallintaan näen omaisten tukemisen ja kannustamisen läheisensä hoidossa. Tilanne voi nimittäin olla niin, että asukas hoivakodissa onkin aivan tyytyväinen ja suree kipuilevan läheisen surua ja tämä läheinen tarvitsee apua.

Mikä tähän ratkaisuksi? Esimiestyöllä on iso merkitys. On oltava ajan tasalla ja henkilökunnan tukena. Pitää tuntea asukkaat, oltava yhteydessä säännöllisesti, tavata heitä ja omaisia. Ottaa koppia tilanteista ja neuvoa miten ottaa vastaan palautetta. Kouluttaa hoitajia tukemaan omaisia. Mutta ei se hoitajakaan kaikkea jaksa.

Tarvittaessa omaisia voi ohjata palvelujen pariin hakemaan keskusteluapua. Mutta miten korrektia tämä ylipäänsä on, riippuu luottamuksesta. Ja toisaalta, apua ei ole juurikaan saatavissa. Tämäkin asia pitää saada kuntoon, mielenterveyspalveluihin pitää tarvittaessa päästä.

Tämä pohdintani liittyy ajankohtaiseen haasteeseen, hoitajapulaan joka on suurin haaste terveyspalveluissa tällä hetkellä. Hoitajamitoituksia voidaan muuttaa ja vakansseja perustaa mutta se ei ole ratkaisu. Eikä näillä lakiesityksillä kannata hehkuttaa ja kunniamerkkejä niistä odottaa. Ongelma on hoitajien saatavuus ja pysyvyys ja siihen ei mitoituksen muutos vaikuta yhtään mitään. Keinovalikoiman pitää olla laaja ja kaikki keinot pitää ottaa käyttöön etsiessä ratkaisuja tähän.

Voisiko jokainen meistä kantaa kortensa kekoon ja pysähtyä miettimään sitä mikä elämässä oikeasti on tärkeää? Ottaa huomioon läheinen ja antaa hänelle aikaa. Se on myös hyvä teko omalletunnolle.

Ennen kuin se on liian myöhäistä.

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten