Onko eläimillä oikeuksia?

Julkaistu:

Tämä aihe eläinten perusoikeuksista nousi tänään keskusteluun eräässä facebookin ryhmässä. Kirjoitin ryhmään omia näkemyksiäni ja päätin kirjoitella sitten myös tänne blogiini. Syystä että eläimet ovat olleet minulle aina iso ja tärkeä osa elämää.

Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään. Tämä on minusta hyvä ohjenuora ja oma mielipiteeni on, että eläinten oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä tulisi tiukentaa.

Itse olen aina ollut erittäin eläinrakas ja eläinten hyvinvointi on ollut minulle sydämen asia. Maalla kasvaneena ja kesät mummolassa karjatilalla eläinten keskellä viettäneenä koen, että kaikkien lasten pitäisi päästä hoivaamaan eläimiä jossain vaiheessa lapsuutta. Se opettaa lapsille tärkeitä arvoja ja kasvattaa empatiakykyä. Lemmikkien kanssa puuhastelu lähentää suhdetta eläimiin ja luontoon sekä opettaa vastuunkantoa. Itseäni järkyttää mediassa olleet uutiset siitä miten lapset ovat kiduttaneet eläimiä. Tämä on käsittämätöntä ja erittäin pelottava suuntaus ja asiaan tulee kiinnittää huomiota.

Mitä tulee lihan syömiseen ja miten se liittyy eläinten oikeuksiin? Olen sekasyöjä ja ymmärrän juurikin maalla kasvaneena monetkin asiat niistä lähtökohdista käsin. Myönnän, että ehkä en halua ajatella niitä lapsuuden ihania vasikoita joita sain hoitaa kesäisin. Tai suosikkilehmiä, johin muodostui tunneside. Vietinhän kaiken mahdollisen ajan eläinten parissa. Minusta eläimiä pitää kunnioittaa ja kohdella niitä aina hyvin. Tässäkin ollaan tultu iso askele eteenpäin viime vuosikymmeninä. Muistan hyvin, miten erilaista oli koirien kasvatus tai hevosten käsittely vielä 80-luvullla. Metodit olivat julmia. Koiria koulutettiin rankaisun kautta, nykyään positiivisen vahvistamisen. Ei paljoa tiedetty ei.

Sanotaanhan, että pahinta julmuutta on tietämättömyys.

Tämäkään ei ole vastakkainasettelun paikka. Joskus kuulee sanottavan, että ihmisetkin kärsivät, miksi eläimiä pitäisi auttaa? Saatetaan jopa syyllistää heitä, ketkä puhuvat eläinten hyvinvoinnin puolesta. Hyvänen aika, tottakai ihmisiin pitää keskittyä ja minusta näyttää että niin onkin. Eihän siitä nyt ole kyse! Jossain maissa ei ihmisilläkään ole paljoakaan arvoa ja se on ehdottoman tuomittavaa. Mutta, eläinten puolestapuhujat ovat vähemmistöä.

Jos kuvitellaan henkilö, joka ajaa eläinten hyvinvoinnin asiaa. Hän valitsee tehdä sen. Hänelle ei olisi vaihtoehto ajaa mitään muuta agendaa. Näin se ei ole keltään muulta pois, koska se jonkun muun asian ajaminen ei koskaan ole ollut hänelle vaihtoehto.

Eläin on usein rakastettu perheenjäsen. En ymmärrä sitä että jotkut paheksuvat tätä ajatusta. Ajatusta siitä että lemmikki voi olla se tärkein perheenjäsen, usein se ainoa. Talouksistamme noin puolet on yksin asuvien talouksia ja perustan väitteeni tähän faktaan. Lemmikki on silloin tärkeä seuralainen ja voi tuoda paljonkin sisältöä elmään. Mitä tulee taas eläimen inhimillistämiseen, pidän sitä vaarallisena eläimen hyvinvoinnin ja miksei ihmisenkin kannalta. Mutta se on taas minusta eri asia.

Kokemukseni mukaan henkilöt, joilla ei koskaan ole ollut läheistä suhdetta lemmikkiin tai jotka eivät ole eläimien kanssa tekemisissä olleet, eivät pysty ymmärtämään miten tärkeä lemmikki voi olla omistajalleen. Olen nähnyt myös mielen muuttuvan, kun lemmikki tulee taloon. Näin he löytävät itsensä tilanteesta jossa ymmärrys onkin kasvanut ja huomaavat miten tärkeäksi tämä perheenjäsen on tullutkaan.

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten