Onko illanvirkku ja aamuntorkku laiska ihminen?

Julkaistu:

Yhä edelleen yhteiskunnassamme on vallalla narratiivi aamuvirkkujen ylivoimaisuudesta työelämässä. Lienee jäänne agraariyhteiskunnan ajoilta. Navettaan oli mentävä lypsylle aamulla aikaisin. Peltotöitä, ruoanlaittoa, leivontaa. Maalaistalossa oli myös monia muita aikariippumattomia tehtäviä. Henkilö, joka olikin rytmiltään iltaihminen, ei saanut arvostusta vaikka hän valvoi myöhään tehden esim. käsitöitä ja vastaavasti nukkui aamulla myöhään. Häntä pidettiin laiskana. Eräs iltavirkku ystäväni kertoi miten hänen työtään ei arvostettu koska hän ei herännyt kukonlaulun aikaan vaan teki työnsä iltaisin myöhään.

Itse iltavirkkuna ihmettelen aina tätä ajatusta siitä, että aamuvirkut ovat niitä ainoita aikaansaavia ja ahkeria ihmisiä. Sanalla sanoen parempia kuin me iltavirkut. Somessa ja mediassa näkee kertomuksia siitä, miten menestyvät ihmiset heräävät ennen sianpieremää, menevät salin kautta töihin ja ovat tehokkaita työntekijöitä. Koen välillä riittämättömyyttä, jopa syyllisyyttä asiasta. Olenko siis aamuntorkkuna laiska ihminen?

Perusteluja aamuvirkkuuden puolesta olen kuullut myös kerrottavan että heillä ovat tehokkaita koska heillä on enemmän aikaa tehdä asioita. Tätä en ymmärrä alkuunkaan Kun eikö meillä kaikilla ole se 24h vuorokaudessa?

Itse valvon myöhään. Menen myöhään nukkumaan. Joskus lähden salille kun aamuvirkku menee nukkumaan. Herään pakon sanelemana silloin kun pitää. Mielellään nukkuisin riittävästi mutta valitettavasti se ei ole mahdollista.

Olen kuullut, että monet tehokkaat ja menestyvät ihmiset menevät nukkumaan aikaisin. Jopa ennen kymppiuutisia. Itselläni tuohon klo 22-1 välille mahtuu monta tuntia tehokasta peliaikaa. Silloin voi perehtyä asioihin, lukea, kirjoittaa. Tehdä vaikka töitä. Urheilua harrastan mielellään klo 19-22 välisenä aikana. Valoisina kesäöinä saatan lähteä pyörälenkille vielä vähän ennen kello kymmentä.

Olen siis varsin ahkera ja aikaansaava vaikka rytmini on tällainen.

Lisää julkaisuja

19.1.2022

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden hyvinvoinnista ja osaamisesta on pidettävä huolta

Sosiaali- ja terveysalaa kurittaa työntekijäpula. Merkit ovat olleet ilmassa jo kauan ja syitä siihen on monia. Työntekijöiden jaksamiseen ja työssä

1.1.2022

Alueuudistuksen monet kasvot

Alueuudistus vaikuttaa koko sosiaali- ja terveysalaan sekä pelastustoimeen, kun nämä toiminnot siirtyvät kaupungeilta Vantaa-Keravan hyvinvointialueelle. Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt toimivat jatkossa

19.12.2021

Aika on katoavaista

Ihmisten pitäisi herätä aiemmin siihen että aika on katoavaista. Yhtäkkiä vuodet vierivät ja läheinen on hoivakodissa. Siinä vaiheessa jos iskee