Onko illanvirkku ja aamuntorkku laiska ihminen?

Julkaistu:

Yhä edelleen yhteiskunnassamme on vallalla narratiivi aamuvirkkujen ylivoimaisuudesta työelämässä. Lienee jäänne agraariyhteiskunnan ajoilta. Navettaan oli mentävä lypsylle aamulla aikaisin. Peltotöitä, ruoanlaittoa, leivontaa. Maalaistalossa oli myös monia muita aikariippumattomia tehtäviä. Henkilö, joka olikin rytmiltään iltaihminen, ei saanut arvostusta vaikka hän valvoi myöhään tehden esim. käsitöitä ja vastaavasti nukkui aamulla myöhään. Häntä pidettiin laiskana. Eräs iltavirkku ystäväni kertoi miten hänen työtään ei arvostettu koska hän ei herännyt kukonlaulun aikaan vaan teki työnsä iltaisin myöhään.

Itse iltavirkkuna ihmettelen aina tätä ajatusta siitä, että aamuvirkut ovat niitä ainoita aikaansaavia ja ahkeria ihmisiä. Sanalla sanoen parempia kuin me iltavirkut. Somessa ja mediassa näkee kertomuksia siitä, miten menestyvät ihmiset heräävät ennen sianpieremää, menevät salin kautta töihin ja ovat tehokkaita työntekijöitä. Koen välillä riittämättömyyttä, jopa syyllisyyttä asiasta. Olenko siis aamuntorkkuna laiska ihminen?

Perusteluja aamuvirkkuuden puolesta olen kuullut myös kerrottavan että heillä ovat tehokkaita koska heillä on enemmän aikaa tehdä asioita. Tätä en ymmärrä alkuunkaan Kun eikö meillä kaikilla ole se 24h vuorokaudessa?

Itse valvon myöhään. Menen myöhään nukkumaan. Joskus lähden salille kun aamuvirkku menee nukkumaan. Herään pakon sanelemana silloin kun pitää. Mielellään nukkuisin riittävästi mutta valitettavasti se ei ole mahdollista.

Olen kuullut, että monet tehokkaat ja menestyvät ihmiset menevät nukkumaan aikaisin. Jopa ennen kymppiuutisia. Itselläni tuohon klo 22-1 välille mahtuu monta tuntia tehokasta peliaikaa. Silloin voi perehtyä asioihin, lukea, kirjoittaa. Tehdä vaikka töitä. Urheilua harrastan mielellään klo 19-22 välisenä aikana. Valoisina kesäöinä saatan lähteä pyörälenkille vielä vähän ennen kello kymmentä.

Olen siis varsin ahkera ja aikaansaava vaikka rytmini on tällainen.

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten