Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous 15.3.2021

Julkaistu:

Terveiset Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksesta! Miten olikaan niin innostava ja silti asiapitoinen kokous

Onpa mahtavaa, että vihdoinkin nytkähti eteenpäin Tikkurilan vanhustenkeskus –hanke! Kysesssä ARA -kohde. Nykyisen Simonkodin yhteyteen rakennetaan ensi vaiheessa 144 asuntoa.

”Erillisiä palvelutaloja ei enää rakenneta, vaan vanhustenkeskuksiin rakennetaan eritasoista tuettua asumista: palvelutaloasumista sekä tehostettua palveluasumista muistisairaille, jotta asukkaiden ei tarvitse toimintakyvyn heiketessä muuttaa toiseen yksikköön. Vanhustenkeskus tarjoaa palveluja keskuksessa asuville ja lähialueen ikääntyneelle väestölle sekä mahdollisuuksia kuntalaisten omaehtoiseen vanhustentyöhön.

”Hanke on ollut pitkään jumissa kaavoituksessa ja tämä oli siinä mielessä työvoitto. Päätimme siis hyväksyä esityksen ja tästä päätös lähtee kohti teknisen lautakunnan päätöksentekoa.

Listalla oli myös esitys 13 terveyskeskuslääkärin määräaikaisen virkasuhteen perustamisesta. Virat on tarkoitettu koulutusvaiheessa olevia lääkäreiden työskentelyyn terveyskeskuksessa. Vakituiseen lääkärin virkasuhteeseen pystytään tämän jälkeen ohjaamaan joustavammin uraa tekeviä terveyskeskuslääkäreitä. Tämä hyväksyttiin.

Hyväksyimme myös esityksen hätämajoituksen hankinnan kilpailuttamisesta. Asunnottomuuden hoitamisesta on valtuuston päätös. Koisorannan palvelukeskus on ainoa omaa tuotantoa ympärivuorokautista asumispäivystystä asunnottomille tarjoava yksikkö Vantaalla. 

Selostukset

Selostuksissa aiheina vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2020 laadunvalvontaraportti, vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstötilanne sekä veto- ja pitovoiman parantaminen, terveysasemapalvelujen saatavuus ja kehittämistoimenpiteet sekä COVID-19 tartuntojen jäljitystoiminnan tilannekatsaus.

– Laadunvalvonta on ollut tiivistä ja kattavaa. Pidän tätä todella tärkeänä.

– Vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstötilanteeseen on suunniteltu lukuisia toimenpiteitä, keinovalikoiman tulee olla laaja. Kävimme myös läpi sitä mitä henkilöstömitoituksen nosto 0,7:n tarkoittaa Vantaalla. Tarvitaan 600 hoitajaa lisää, kustannus 30 miljoonaa vuodessa. Mistä hoitajia? Koko maassa on pula hoitajista jo nyt. Hoiva-avustaja -vakansseja perustetaan nyt jo ennakkoon. Jatkossa 0,7, mitoituksesta hoiva-avustajia voi olla 0,5 ylittävä määrä. Me tarvitaan Vantaalla myös 50-60 uutta vanhusten asumispalvelupaikkaa vuodessa, kustannus 2,3-3,2 milj lisää nyt ja kun uusi mitoitus se on 3,2-4,5milj. vuodessa. Lisää oppisopimuspaikkoja, vakansseja jo nyt hoiva-avustajille, oppilaitosyhteistyötä ehdotin taas, samoin kuin tuota hoiva-avustaja asian voimakasta eteenpäinviemistä. Itse myös näistä aiheista puhunut aiemmin myös liittyen työhöni lähihoitajakoulutuksessa. Onhan sitä ideoita. Sitä kun ala on tuttu ja toiminut pöydän eri puolilla, on näkemyksiä. Ja toisaalta, tieto lisää tuskaa..

– Terveysasemien tilanteesta kävimme läpi mm. puhelinpalvelujen saatavuuden. Puhelinyhteyden jonotusajan ka. on 7min, Tämä aihe herätti paljon keskustelua.takaisinsoittojen odotusaika ka. 2h2min. Huikea parannus viime vuotiseen!

– Tartunnanjäljityksen tilanne on lohdullinen. Prosesseja on hiottu ja työ kantaa hedelmää.

Paljon siis positiivisia asioita ja parannuksia palveluihin. Hienoa Vantaan soster!

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten