Keski-iän elintapojen vaikutus vanhuuden päivien terveydentilaan

Julkaistu:

Mitä parhaimmillaan voikaan olla vireä ja terve vanhuus. Ylen uutisessa kerrottiin 92-vuotiaasta herrasta https://yle.fi/uutiset/3-11774912. Nämä tervaskannoiksikin kutsutut henkilöt ovat harvinaisia. Geenejämme emme voi valita, sen osuutta ei voi vähätellä. Silti olen vahvasti sitä mieltä, että suurella osalla meistä on mahdollisuus saada elintapoihimme vaikuttamalla paras mahdollinen vanhuus. Siis, haluammehan kaikki lisää elämää niihin loppuelämän vuosiin, ei vain lisää vuosia?

Oma esikuvani löytyy läheltä. Rakas mummani, 99,5-vuotias ja edelleen täysin skarppi ja positiivinen. Vielä pitkästi päälle 80-vuotiaana hän ajoi yli 20km pituisen matkan edes takaisen kauppaan. Tämä aihe kiinnostaa minua erityisen paljon. Opiskelin Jyväskylän yliopistossa Terveystieteiden maisteriksi, gerontologia ja kansanterveystiede pääaineena ja toimintakyvyn näkökulma opinnoissa oli vahvana. Terveystieteitä opiskellaan Jyväskylässä liikuntatieteiden tiedekunnassa ja yhteistyö oli vahvaa.

Lisää elämää vuosiin liikunnalla ja terveillä elintavoilla.

Keski-ikäisenä ja tutkimusten valossa tiedän ja tiedostan, miten suunnattoman iso merkitys elintapojen vaikutuksella tässä iässä on ennustavana tekijänä vanhuuden päivien terveyteen ja toimintakykyyn. Enkä ainoastaan tarkoita liikuntaa ja terveellistä ravintoa sekä hyvää unta. Sosiaalisella elämällä on valtavan iso merkitys. Sen laadulla saattaa olla jopa muistisairauksia ehkäisevä vaikutus.

Opiskelukaverini Jyväskylän yliopistosta, TtT Jenni Kulmala on tutkinut tätä aihetta. ”Sosiaalinen aktiivisuus on osa aivoterveyden ylläpitoa” eli keski-iän elintapojen vaikutus terveyteen 30-40 vuotta myöhemmin. Tästä supermielenkiintoisesta aiheesta kerron jatkossa teille lisää.

Aurinkoista päivää ja helmeilevää helmikuuta kaikille!

Lisää julkaisuja

10.10.2022

Juhlapuhe vanhustenviikon juhlassa Vantaalla 7.10.2022

Arvoisa juhlayleisö, ilo puhua teille täällä tänään. Ärade gäster, varmt välkomna Ikäihmisten asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja alun

3.10.2022

HUS-talousarvion leikkauslista jätettiin tänään uudelleen valmisteluun

HUS yhtymähallituksen ylimääräinen kokous oli tänään. Olen siellä puhe- ja läsnäolo-oikeutettuna (meille omistajakuntien hyvinvointialueiden aluehall puheenjohtajille myönnettiin tämä oikeus). Käsittelimme

25.4.2022

Kiitospuheeni 50-vuotispäiväni huomioimisesta kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.4.22

Lämmin kiitos huomionosoituksesta ja kiitos hienosta puheesta. Tämä on ainutlaatuista, saada syntymäpäiväonnittelut valtuuston kokouksessa Olen helpottunut. Nimittäin kyllähän nämä pyöreitten