Keski-iän elintapojen vaikutus vanhuuden päivien terveydentilaan

Julkaistu:

Mitä parhaimmillaan voikaan olla vireä ja terve vanhuus. Ylen uutisessa kerrottiin 92-vuotiaasta herrasta https://yle.fi/uutiset/3-11774912. Nämä tervaskannoiksikin kutsutut henkilöt ovat harvinaisia. Geenejämme emme voi valita, sen osuutta ei voi vähätellä. Silti olen vahvasti sitä mieltä, että suurella osalla meistä on mahdollisuus saada elintapoihimme vaikuttamalla paras mahdollinen vanhuus. Siis, haluammehan kaikki lisää elämää niihin loppuelämän vuosiin, ei vain lisää vuosia?

Oma esikuvani löytyy läheltä. Rakas mummani, 99,5-vuotias ja edelleen täysin skarppi ja positiivinen. Vielä pitkästi päälle 80-vuotiaana hän ajoi yli 20km pituisen matkan edes takaisen kauppaan. Tämä aihe kiinnostaa minua erityisen paljon. Opiskelin Jyväskylän yliopistossa Terveystieteiden maisteriksi, gerontologia ja kansanterveystiede pääaineena ja toimintakyvyn näkökulma opinnoissa oli vahvana. Terveystieteitä opiskellaan Jyväskylässä liikuntatieteiden tiedekunnassa ja yhteistyö oli vahvaa.

Lisää elämää vuosiin liikunnalla ja terveillä elintavoilla.

Keski-ikäisenä ja tutkimusten valossa tiedän ja tiedostan, miten suunnattoman iso merkitys elintapojen vaikutuksella tässä iässä on ennustavana tekijänä vanhuuden päivien terveyteen ja toimintakykyyn. Enkä ainoastaan tarkoita liikuntaa ja terveellistä ravintoa sekä hyvää unta. Sosiaalisella elämällä on valtavan iso merkitys. Sen laadulla saattaa olla jopa muistisairauksia ehkäisevä vaikutus.

Opiskelukaverini Jyväskylän yliopistosta, TtT Jenni Kulmala on tutkinut tätä aihetta. ”Sosiaalinen aktiivisuus on osa aivoterveyden ylläpitoa” eli keski-iän elintapojen vaikutus terveyteen 30-40 vuotta myöhemmin. Tästä supermielenkiintoisesta aiheesta kerron jatkossa teille lisää.

Aurinkoista päivää ja helmeilevää helmikuuta kaikille!

Lisää julkaisuja

19.1.2022

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden hyvinvoinnista ja osaamisesta on pidettävä huolta

Sosiaali- ja terveysalaa kurittaa työntekijäpula. Merkit ovat olleet ilmassa jo kauan ja syitä siihen on monia. Työntekijöiden jaksamiseen ja työssä

1.1.2022

Alueuudistuksen monet kasvot

Alueuudistus vaikuttaa koko sosiaali- ja terveysalaan sekä pelastustoimeen, kun nämä toiminnot siirtyvät kaupungeilta Vantaa-Keravan hyvinvointialueelle. Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt toimivat jatkossa

19.12.2021

Aika on katoavaista

Ihmisten pitäisi herätä aiemmin siihen että aika on katoavaista. Yhtäkkiä vuodet vierivät ja läheinen on hoivakodissa. Siinä vaiheessa jos iskee